Tomáš

Dobrovolník Psího útulku U Šmudliny Tomáš Vítek:

Nejdříve se mnou běhal šťastný v lese. Teď už běhá za Duhou já na něj myslím a děkuji, že jsem jej mohl poznat.

Na den, kdy u nás byl Tom poprvé si pamatuji jako by to bylo dneska. Na vycházku jsem mu totiž půjčila moji psí lásku a mého závisláčka Yetíka. Dříve byl hodně nemocný a jak jsem se o něj starala, hodně se na mě fixoval. Sice jsem trochu žárlila, ale pomyslnou štafetu jsem předala Tomášovi. Byla jsem moc ráda, že je součástí našeho šíleného psího života. A možná si to Tom neuvědomuje, ale takový průvodce, překladatel a „zabavovač“ návštěvníků jako on – takový u nás nikdy nebyl.

 


 

1) Jak jsi se dostal k práci v útulku? A jak už jsi v útulku dlouho?
Do útulku jsem začal chodit před šesti lety, jak jsem se o něm a možnosti venčení dozvěděl si již nevzpomínám. Od dětství jsem měl touhu vlastnit psa, bohužel se mi to nesplnilo, ani teď nemám ideální podmínky, v útulku mám psů dostatečně.

 

2) Jaká je tvá úloha, náplň práce?
Tak já chodím především venčit a to konkrétně Bosse. Doufám, že mu tím pomáhám se socializací a občas vypomůžu s prací kolem útulku a kde je třeba. Zajedu například na veterinu, pomáhám s věcmi do skladu a nejednou jsem se staral o pejsky v karanténě, když byli ostatní nemocní nebo si chtěli jen odpočinout.

 

3) Máš nějakého oblíbence? Čím tě učaroval?
Mám rád všechny psy v útulku, ale vždy se zaměřím na jednoho a s ním pak chodím  na procházky. Dříve jsem měl oblíbence Yetíka, byl to takový kousavý smíšek. Po jeho odchodu do adopce se mým parťákem stal Boss. S Bossem chodím ven už cca pět let. Vždy když přijdu, vesele mě vítá, rád si čmuchá pesemesky, ale i běhá.

 

4) Sám máš nějakého psa? A jiný zvěřinec?
Nevlastním žádné jiné zvíře.

 

5) Co děláš ve volném čase, když nejsi zrovna v útulku?
 Rád fotím. Občas zajdu do bazénu nebo fitka, ale nejraději trávím čas s rodinou.

 

6) Máš nějakou psí osobnost v paměti a srdci? Nějaký psí osud, jehož jsi byl důležitou součástí?
Jak jsem již zmínil, byl to Yetík. Nezapomenu, jak mi Gábi poradila, ať ho v lese nechám běhat na volno, bál jsem se, ale zkusil to. Yetík běhal kolem mě jako blázen a smál se tak jako nikdy. Teď je už v psím nebi, tam za Duhou a já na něj myslím a děkuji, že jsem jej mohl poznat.

 

7) Je něco, co bys chtěl v útulku změnit?
Vždy se dá něco vylepšit, ale přímo něco měnit asi ne.

 

8) Co ti vlastně útulek dává? A co bere?
Dává mi možnost být se zvířaty, které mám rád a dal mi fajn přátele.

 

9) Je něco co ti na práci v útulku vyloženě vadí?
Nic mi nevadí.

 

10) Je něco, co bys chtěl fanouškům Šmudliny sdělit?
Rád bych lidem řekl, že útulek nemusí navštěvovat pouze tehdy, když nám něco nesou, ale rád bych zdůraznil, že také hodně pomůže venčení. To z hlediska socializace. Viděl jsem na tohle téma i hezký dokument na ČT2.